Tegenpartij in hoger beroep, u ook?

Het kan zijn dat de rechter u in het gelijk stelt en de vordering van de tegenpartij wordt afgewezen (of uw vordering toegewezen). De tegenpartij gaat in hoger beroep. U kunt zelf ook tegen (een onderdeel) van het vonnis in beroep gaan. Dat hoeft niet, maar uw advocaat zal dat soms wel adviseren.

Gespecialiseerde advocaat hoger beroep

Beide partijen kunnen hoger beroep gaan van uitspraak rechtbank

Dat heeft te maken met de situatie dat het hoger beroep van de tegenpartij slaagt. Die situatie zou op voorhand ingeschat moeten worden zodat u in dat geval ook een klacht (grief) heeft tegen het vonnis in eerste instantie. Een advocaat hoger beroep formuleert die ‘grieven’ in een processtuk: de memorie van grieven. Bijvoorbeeld om dat een (gedeelte van) uw standpunt of vordering niet is behandeld omdat de rechtbank de zaak op een andere grond al heeft afgedaan of toegewezen.

Incidenteel hoger beroep

U heeft er in die situatie in hoger beroep belang bij dat hetgeen niet is behandeld in eerste instantie in hoger beroep wel aan de orde komt. Daartoe is dan ook hoger beroep van uw kant nodig; dat heet incidenteel beroep. De hoger beroep advocaat kan ook voorwaardelijk incidenteel beroep instellen (namelijk onder de voorwaarde dat het hoger beroep van de tegenpartij succesvol zou zijn in welk geval het voorwaardelijk beroep behandeld moet worden).

Beide partijen kunnen in hoger beroep

Indien in de eerste procedure bij de rechtbank beide partijen een vordering hebben ingesteld (in conventie en reconventie, dat is de tegeneis van de gedaagde partij) dan kunt u ook hoger beroep instellen als uw vordering wordt afgewezen. Als uw tegenvordering is toegewezen dan kan de andere partij daarvan in hoger beroep komen. Het kan dan zijn dat beide partijen hoger beroep hebben ingesteld. Of een van de partijen stelt incidenteel beroep in de beroepsprocedure die de andere partij aanhangig heeft gemaakt. Dat komt op hetzelfde neer.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s