Advies hoger beroep

Hoger beroep is de laatste feitelijke kans om je gelijk te halen bij de rechter. Van een uitspraak van de burgerlijke rechter kan alleen hoger beroep ingesteld worden door een advocaat. Of het zinvol is om hoger beroep in te stellen hangt af van de specifieke feiten en omstandigheden van uw rechtszaak. Wat is er mis gegaan bij de rechtbank en kan dat in hoger beroep verbeterd worden? Een gespecialiseerde advocaat kan u een procesadvies geven over de haalbaarheid van hoger beroep. En ook het daaraan verbonden procesrisico. Advocaten noemen dat wel een procesadvies. Dat is een inschatting van de proceskansen.

procesadvies hoger beroep 2

Procesadvies haalbaarheid hoger beroep

Voor het inschatten van de proceskansen in hoger beroep  bestudeer ik de processtukken (het procesdossier) van de procedure in eerste aanleg (de procedure bij de rechtbank). In de uitspraak van de rechtbank, en eventueel ook in de tussenuitspraak, is te lezen waarom en op welke gronden u of de tegenpartij geheel of gedeeltelijk in het ongelijk bent gesteld. En de tegenpartij geheel of gedeeltelijk in het gelijk is gesteld. Kort gezegd analyseer ik in een procesadvies  wat er anders, beter of sterker zou moeten worden gepresenteerd in hoger beroep en in hoeverre dat haalbaar is, en wat de proceskansen zijn. Stuur mij een email als je een vraag hebt over hoger beroep.

Analyse sterke en zwakke punten van de procedure bij de rechtbank

Het kan bijvoorbeeld zijn dat er onvoldoende feiten en omstandigheden zijn aangevoerd bij de rechtbank. Of onvoldoende juridische grondslag voor de vordering is aangevoerd. De vraag is dan of dat is hoger beroep beter kan, bijvoorbeeld door meer/ander bewijsmateriaal aan te dragen, een of meer verklaringen van getuigen over te leggen.
Het kan ook zijn dat de rechtbank ten onrechte iets heeft aangenomen wat de tegenpartij heeft beweerd. Dat kan alsnog weerlegt worden in hoger beroep door bijvoorbeeld bewijs door een getuige of deskundige aan te dragen. Of door te verwijzen naar rechtspraak van de Hoge Raad waaruit blijkt dat de rechtbank ten onrechte een juridische conclusie heeft getrokken die onjuist is. Of de rechter uitleg heeft gegeven aan wettelijk bepalingen die onterecht zijn.

Vraag advies over proceskansen hoger beroep

Ik adviseer u als advocaat graag over hoger beroep.  Het inschatten van proceskansen en procesrisico behoort tot de taak van een advocaat. Daar zijn logischerwijs kosten aan verbonden. Dat is een verstandige investering omdat in geval de kansen niet groot zijn u de zaak beter kunt laten rusten om later net met onnodige proceskosten geconfronteerd te worden. Deze website geeft informatie over verschillende aspecten van hoger beroep in civiele zaken. De website is mede gebaseerd op mijn ervaring in procedures in hoger beroep; bel mij voor vragen of mail mark@blenheim.nl.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s