Na de uitspraak van de rechtbank loopt een beroepstermijn van drie maanden. Dat is een strikte termijn. De termijn van drie maanden wordt gerekend van de dag van de uitspraak. Binnen die beroepstermijn moet door een advocaat hoger beroep ingesteld worden. De beroepstermijn bij een kort geding uitspraak is vier weken na datum van de uitspraak.

Binnen beroepstermijn beroep instellen
Dus als de uitspraak van de rechtbank van 1 januari is dan dient uiterlijk uiterlijk 31 maart de appeldagvaarding uitgebracht te zijn. De periode van drie maanden zal gebruikt kunnen worden om advies te vragen aan een advocaat die hoger beroep zaken doet. Gebruik de beroepstermijn nuttig, vraag tijdig advies over de kans van slagen van het hoger beroep. Ook kan het zinvol zijn een second opinion te vragen een andere advocaat. Vastgesteld moet worden waarom de rechtbank tot het oordeel is gekomen en hoe de rechter in hoger beroep op andere gedachten gebracht kan worden.
Wel of geen hoger beroep instellen? Vraag advies advocaat
Is er onvoldoende bewijs geleverd? Zo ja, kan er in hoger beroep door de advocaat meer of ander bewijs aangedragen worden. Zijn de feiten en omstandigheden in de eerste rechtszaak onvoldoende uit de verf gekomen, dan kan dat in hoger beroep gecorrigeerd worden. Als binnen de termijn nog niet duidelijk is of besloten is om hoger beroep in te stellen dan kan de advocaat in ieder geval pro forma hoger beroep instellen door een pro forma dagvaarding uit te brengen. Dat is een korte appeldagvaarding waarin door de advocaat hoger beroep wordt aangetekend tegen de uitspraak van de rechtbank op nader aan te voeren gronden.
Uitbrengen dagvaarding (procesinleiding) hoger beroep
Binnen de beroepstermijn dient de dagvaarding bij de tegenpartij betekend te worden door een deurwaarder. In de appeldagvaarding is een datum genoemd waarop de appelprocedure start bij het gerechtshof. Op die datum wordt de dagvaarding door de advocaat aangebracht bij het gerechtshof en is de appelprocedure gestart. Op die datum wordt standaard zes weken uitstel verleend voor het indienen van de Memorie van Grieven waarin de bezwaren tegen de uitspraak van de rechtbank worden geformuleerd. De advocaat stelt deze Memorie op.
Heldere uitleg, nog een vraag: ook de partij die niet in hoger beroep gaat moet altijd een advocaat inschakelen ?
Ja, het is wel nodig een advocaat in te schakelen als deze partij verschijnt in hoger beroep om verweer te voeren. Dat hoeft niet; het is niet verplicht om in hoger beroep verweer te voeren. Degene die niet in hoger beroep gaat kan er voor kiezen om verstek te laten gaan in hoger beroep. De beroepsrechter beoordeelt het hoger beroep dan volledig op basis van de stukken van deze niet verschenen partij zoals deze al in het procesdossier zitten. Het is wel raadzaam om een advocaat te laten adviseren of deze optie in het specifiek geval verstandig is.
“Van de dag van de uitspraak” staat ook zo in de wet en ik lees dus, net als u, dat de dag van de uitspraak meetelt. In mijn geval is de uitspraak door de kantonrechter gedaan op 20 mei van dit jaar en zou vandaag 19 augustus dus de laatste dag zijn waarop de tegenpartij nog een appeldagvaarding aan mij kan laten betekenen. Mijn deurwaarder zegt dat de laatste dag morgen is, dus de 20e. Als je op internet zoekt blijkt dat advocaten daar eveneens verschillend over denken. Voor de een zou dat de 19e zijn, voor een ander de 20e als je hun informatie leest.
Wat is nu juist ?
Art. 339 Rv bepaalt dat de termijn voor beroep 3 maanden is te rekenen van de dag van de uitspraak. Daarmee is bedoeld dat de dag van de uitspraak niet in de termijn is begrepen. Als de uitspraak van de 20 mei is dan loopt de beroepstermijn tot met 20 augustus.
In dat geval klopt het voorbeeld in bovenstaand artikel dus niet; uitspraak 1 januari zou betekenen dat de beroepstermijn t/m 1 april loopt.
Ik vroeg me af of de datum waarop het hoger beroep start ook vervroegd kan worden? Ik heb gister een dagvaarding gehad met de datum van 15 dec 2015 dat duurt nog erg lang en na 3 jaar zou ik graag de zaak achter me laten…
Mvg Cynthia
Ja dat kan; dat heet anticipatie. Een advocaat kan dan een anticipatie-exploot laten uitbrengen door de deurwaarder waarbij de zaak tegen een eerdere datum wordt aangebracht.
Heel erg bedankt, dan ga ik mijn advocaat vragen dat te doen het duurt allemaal al zo lang.
Mvg Cynthia
In een zaak tegen een ambetlijke instantie gaat deze instantie in beroep tegen de uitspraak van de rechter. Krijgen wij als eiser altijd de mogelijkheid aangeboden voor -pleidooi- in dit hoger beroep? Is dit raadzaam? En welke termijnen gelden er voor een hoger beroep? De uitspraak van de Rechtbank heeft 11 maanden op zich doen wachten. Mvg, CG
Ik neem aan dat u een civiele zaak bedoelt en geen bestuursrecht procedure. U kunt altijd pleidooi vragen, ook in hoger beroep. Uw advocaat kan het beste beoordelen of dat raadzaam is. Hoger beroep in een civiele zaak moet binnen 3 maanden na datum van de uitspraak ingesteld worden. De tijd die de rechtbank heeft genomen om tot een vonnis te komen staat daar los van; dat bepaald de rechtbank.
Dank voor uw reactie! Het betreft idd een civiele zaak. De Rechtbank had een termijn van 6 wkn gesteld voor het indienen van een hoger beroep. Helaas is de tegenpartij in beroep gegaan. De Rechtbank geeft aan dat we geinformeerd zullen worden over termijnen. Ik had gehoopt dat termijnen vastgesteld waren, en dat we niet weer een jaar zouden moeten wachten om te horen dat we weer 🙂 gewonnen hebben.