Tussenvonnis en hoger beroep

In een rechtszaak kan de rechtbank meerdere vonnissen wijzen. Zo’n uitspraak is dan een tussenvonnis of tussenuitspraak omdat de procedure dan niet is geëindigd. Hoger beroep is doorgaans alleen mogelijk tegen de einduitspraak van de rechtbank.

Procesadvies advocaat hoger beroep

Hoger beroep van een tussenvonnis is slechts tegelijk met hoger beroep van het eindvonnis. Aan de rechtbank kan door de advocaat wel een verzoek gedaan worden om verlof te geven om hoger beroep van het tussenvonnis in te kunnen stellen.

Vordering door rechtbank voor gedeelte toegewezen

In een uitspraak (vonnis) kan een onderdeel van het gevorderde afgedaan worden door de rechtbank. Dan is er sprake van een tussenvonnis of tussenuitspraak. Dat wordt voor dat onderdeel dan een eindbeslissing genoemd. Tegen eindbeslissingen in een tussenvonnis moet bij eindvonnis hoger beroep worden ingesteld.

Rechtbank

Hoger beroep van tussenvonnis

Dat er in de overwegingen van een vonnis wordt beslist dat één of meer van de vorderingen voor toe- of afwijzing gereed liggen, betekent niet dat sprake is van een (gedeeltelijk) eindvonnis. Het is dan niet mogelijk om hoger beroep in te stellen zolang er geen eindvonnis is gewezen door de rechter. Zolang de conclusie in het vonnis (het dictum) geen beslissing inhoudt omtrent een onderdeel van het gevorderde, is sprake van een zuiver tussenvonnis. Een advocaat gespecialiseerd in hoger beroep kan over adviseren uw positie als zo’n uitspraak is gedaan.

Afwijzing rechtbank gedeelte van de eis

Indien (een deel van) de vordering van de eiser wordt afgewezen of toegewezen in het dictum dan is sprake van een einduitspraak. Tussentijds hoger beroep is alleen mogelijk als er sprake is van een einduitspraak, waarin aan een deel van het gevorderde definitief een einde wordt gemaakt door de rechtbank (bijvoorbeeld toewijzing van een geldbedrag). Het dictum van een  uitspraak maakt de uitspraak alleen tot een einduitspraak indien het dictum is aan te merken als een beslissing die een einde maakt aan het geding omtrent enig deel van het gevorderde. Het kan ook nog zo zijn dat een uitspraak dat deels gekwalificeerd kan worden als een einduitspraak en deels als een tussenuitspraak.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s