Risico procedure hoger beroep

Als advocaat wijs ik cliënten ook op de proceskansen maar ook risico’s van de procedure in hoger beroep. Dat is onderdeel van de zorgplicht die een advocaat jegens zijn klant heeft. De volgende risico’s zijn in hoger beroep doorgaans aan de orde:
– kosten
– (deels) ongelijk krijgen in hoger beroep
– de tegenpartij stelt ook hoger beroep in en u wordt in het ongelijk gesteld
– de tegenpartij tekent ook hoger beroep aan voor eigen vordering en die wordt alsnog toegewezen.
Risico hoger beroep

Risico van hoge kosten in hoger beroep

In hoger beroep is griffierecht verschuldigd en ook de advocaat dient betaald te worden. Als de vordering in hoger beroep wordt afgewezen moet ook een proceskostenveroordeling betaald worden aan de tegenpartij, tenzij de rechter de proceskosten tussen partijen compenseert.

Afwijzing van het hoger beroep

Het is mogelijk dat de rechter in hoger beroep tot dezelfde uitspraak komt als de rechter in eerste instantie. Waarom dat zo is, zal in de uitspraak in hoger beroep te lezen zijn. Om teleursteling en te hoge verwachtingen van hoger beroep te voorkomen is een goede analyse door een in hoger beroep gespecialiseerde advocaat wenselijk.

Tegenpartij ook in beroep tegen uw toegewezen vordering

Beide partijen kunnen in beroep komen van een uitspraak van de civiele rechter. Als u in beroep gaat omdat u vordering slecht voor een deel is toegewezen door de rechtbank dan kan de tegenpartij in hoger beroep gaan voor het gedeelte dat wel in toegewezen door de rechtbank. Het is dan ook in theorie denkbaar dan als uw beroep wordt afgewezen en het beroep van de tegenpartij slaagt u, alsnog met lege handen staat.

Hoger beroep tegenpartij voor eigen vordering

Partijen kunnen in een procedure over en weer een rechtsvordering instellen. Als een gedaagde een tegenvordering heeft ingesteld (een eis in reconventie) dan kan dan voor die ook hoger beroep ingesteld worden als de vordering geheel of gedeeltelijk is afgewezen bij de rechtbank. De kans bestaat dat de rechter in hoger beroep een afgewezen vordering van de tegenpartij alsnog toewijst. Als een van de partijen hoger beroep heeft ingesteld dan hoeft de andere partij dat pas te doen als deze de advocaat het antwoord moet indienen bij het Gerechtshof.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s