De eiser moet zijn vordering bewijzen

Het komt vaak voor dat de rechter in het vonnis overweegt dat er “onvoldoende is gesteld” of  er “onvoldoende gebleken is van feiten en omstandigheden”. Dat zijn typisch overwegingen waaruit blijkt dat de eiser zijn vordering niet (voldoende) heeft bewezen.

rechtszaak

Voor de rechter geldt: eiser moet bewijs leveren

De eiser heeft een stelplicht t.a.v. de feiten. Dit wordt ook wel aangeduid met de het gezegde “wie eist die bewijst”. De eisende partij moet met zijn advocaat zijn stellingen en vordering aantonen en heeft de bewijslast. Als om die reden de rechter de vordering is afgewezen dan zal de eiser moeten onderzoeken wat er niet goed ging. In hoger beroep zal de eiser dan meer (en steekhoudend) bewijs moeten leveren van zijn stellingen. Is de eiser wel geslaagd in het bewijs bij de rechtbank dan moet de gedaagde partij die in hoger beroep gaat voldoende tegenbewijs leveren. Dat tegenbewijs was dan immers niet voldoende in eerste instantie.

Second opinion van een advocaat voor hoger beroep

De eiser kan een second opinion vragen aan een advocaat die hoger beroep zaken doet. Een second opinion van een advocaat kan ook onnodige kosten besparen. Uit de second opinion van een gespecialiseerde advocaat kan immers ook blijken dat hoger beroep geen kans van slagen heeft. Dat bespaart dan onnodige kosten van hoger beroep. Spreek voor zo’n second opinion  over hoger beroep een vast bedrag met de advocaat. De eiser die bij de rechtbank heeft verloren zal met de advocaat moeten  nagaan welke feiten, omstandigheden en bewijsmiddelen mogelijk in hoger beroep beter gepresenteerd moet worden.

Analyse van de sterke en zwakke punten bij hoeger beroep

Moet er wellicht een deskundige ingehuurd worden die een deskundigenrapport kan opstellen of is er (nieuw) getuigenbewijs mogelijk? Het is dus belangrijk het vonnis van de eerste rechter goed te analyseren waar de zwakke punten ziiten en te kijken waar kansen liggen om in hoger beroep wel succesvol te zijn. In hoger beroep kunnen bijvoorbeeld stellingen nader en beter toegelicht worden; nieuw of nader bewijs aangevoerd worden; nieuwe getuigen of bewijs door deskundigen(n); de rechter in hoger beroep zal de zaak volledig opnieuw behandelen. Mail voor vragen hierover mark@blenheim.nl.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s