Tips hoger beroep

Gelijk hebben en gelijk krijgen zijn niet hetzelfde. Juridisch gelijk (willen) krijgen is iets anders al gevoelsmatig op basis van je rechtvaardigheidsgevoel gelijk hebben. Procederen kost ook geld. Vandaar een paar tips ter overweging als je in hoger beroep wilt gaan tegen een uitspraak van de rechtbank. Advies advocaat hoger beroep

Tip 1 – Wat wil je bereiken met hoger beroep

Vraag jezelf af wat je wilt bereiken met het hoger beroep. Bij zakelijke geschillen zullen emoties vaak minder een rol spelen. Laat u niet leiden door emoties. Excuses van uw tegenpartij zult u niet krijgen. Bespreek de goede en kwade kansen van het hoger beroep met uw advocaat. Wat wilt u (alsnog) bewerkstelligen in hoger beroep? Wat moet daar nog voor gebeuren? Nieuw bewijs? Getuigenverklaringen? Bewijs speelt vrijwel altijd een grote rol, ook in hoger beroep. Als u met uw advocaat een goede strategie voor hoger beroep heeft die kansrijk is dan kunt u er voor gaan.

Tip 2 – Degelijke analyse uitspraak rechtbank

Belangrijke vraag om te beantwoorden na een tegenvallende uitspraak van de rechtbank: wat ging er fout? Of ging er niets fout maar heeft u geen sterke zaak? De analyse van de uitspraak van de rechtbank is daarvoor belangrijk. Het kan zijn dat de rechter te kort door de bocht is gegaan; onterecht teveel de stellingen van de andere partij overgenomen. Of er is iets over het hoofd gezien door de rechter. Maar ook van belang: is er wel voldoende rechtsgrond voor uw vordering(en)? Zijn alle relevante feiten en omstandigheden voldoen toegelicht? Kortom: het heeft geen zin tegen beter weten in beroep te gaan. Er moet voldoende substantie zijn voor de zaak in hoger beroep. Een advocaat zal dat na een gedegen analyse of second opinion moeten beamen. Desgewenst bespreek ik dat graag met u.

Tip 3 – Alles uit de kast: informatieverstrekking aan uw advocaat

Een advocaat is bij een behandelen van een procedure voor een klant volledig afhankelijk van de informatie die de klant verstrekt. Vandaar de vraag: heeft u er zelf alles aangedaan om de zaak volledig voor het voetlicht te brengen? Ik merk dat soms in een laat stadium er toch nog informatie boven water komt die eigenlijk in een eerder stadium al in de procedure ingebracht had moeten worden. Voor een advocaat in hoger beroep is het prettig als de klant er alles aan doet om zoveel mogelijk informatie en details (hoe onbelangrijk misschien ook op het eerste gezicht) worden verstrekt. Deel die informatie met de advocaat. Een advocaat selecteert en filtert alle informatie. Probeer daarbij zo volledig mogelijk te zijn. Dus raadpleeg oude agenda’s, emailcorrespondentie, vraag aan anderen wat zij zich nog herinneren, informeer bij anderen over uw tegenpartij, etc.

Let wel: geen zaak is hetzelfde, maar deze aspecten spelen altijd in hoger beroep. Sommige zaken vragen in hoger beroep om een andere insteek dat in eerste instantie is geprobeerd. En dat kan ook: in hoger beroep kan je de eis wijzigen en ook een andere rechtsgrond aan de vordering(en) toevoegen. Nieuwe rechters behandelen de zaak helemaal opnieuw.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s