Kans van slagen hoger beroep

Je wil natuurlijk een inschatting van je kansen in hoger beroep hebben voordat je hoger beroep instelt. Een advocaat gespecialiseerd in hoger beroep kan de proceskansen inschatten. Het hangt van de feiten en omstandigheden van de zaak af of de proceskansen makkelijk in te schatten zijn of dat het juist lastig is. De advocaat zal sowieso het procesdossier in eerste instantie moeten bestuderen.Een goede Advocaat is nooit tevreden

Hoe worden proceskansen door de advocaat voor hoger beroep ingeschat?

Het begint bij grondig bestuderen van het dossier. De advocaat zal dan zien op welke gronden het in eerste instantie bij de rechtbank is gelopen. Was er bijvoorbeeld onvoldoende bewijs van een stelling of vordering dan zal in hoger beroep nieuw bewijs aangedragen moeten worden. Indien een vordering onvoldoende is toegelicht en uitgewerkt dan kan dat in hoger beroep hersteld worden. ook kan de rechter bewijs ten onrechte buiten beschouwing gelaten hebben; in hoger beroep kan dat bewijs dat nadrukkelijk benoemd worden en zal de rechter daar alsnog naar moeten kijken.

Juridische of feitelijk aspecten doorslaggevend in hoger beroep?

Bij puur juridische argumentatie die tot afwijzing van de vordering heeft geleid zal jurisprudentie-onderzoek gedaan worden om aan de hand van de rechtspraak vast te stellen of de rechter in hoger beroep overtuigd kan worden van een ander oordeel, bijvoorbeeld in lijn in de rechtspraak die in eerste instantie door de rechter niet is gevolgd. De advocaat zal dan in hoger beroep duidelijk de de rechtspraak moeten citeren en aangeven waarom juist in deze zaak ook die lijn van de eerdere uitspraken gevolgd moeten worden.

Slagingskans procedure

Het is vaak moeilijk om in een percentage uit te drukken wat de kans van slagen in hoger beroep is. Dat is niet uit te rekenen. wel mag je van de advocaat verwachten dat hij het hoger beroep een goed kan geeft en dus een redelijke kans van slagen. Natuurlijk is het in sommige zaken makkelijker om te zeggen dat er zonder meer kan op succes is in hoger beroep, maar in het merendeel van de zaken licht dat genuanceerder.

Goede en kwade kansen in hoger beroep

Ook in hoger beroep geldt dat je niet weet waar de andere partij mee komt. Dat weet de advocaat die voor u optreedt ook niet. Er kunnen dus altijd risico’s in een hoger beroep procedure zitten die niet op voorhand in te schatten zijn.
Ik geef mijn klanten vaak huiswerk als zij hoger beroep overwegen. Nadenken over mogelijke nieuwe getuige(n). Is er wellicht nieuw bewijs voor handen? Heb je niets over het hoofd gezien? Of is het inschakelen van een deskundige(n) opportuun;  het (opnieuw) nazoeken van administratie of correspondentie; de mogelijkheid om de vordering in hoger beroep aan te wijzigen of op te splitsen in onderdelen kan ook soelaas bieden.

Inschatting feiten door advocaat in hoger beroep

Heel vaak gaat hoger beroep ook over onduidelijkheid wat partijen nu bedoeld hebben in een contract (uitleg van een contract) of wanneer iets nu onder een wettelijke bepaling van of niet. Is voldaan aan de onderzoeksplicht van de koper. Is er sprake van eigen schuld? Is er 1 oorzaak voor de schade of is er nog een andere oorzaak voor schade. En welke kosten komen voor vergoeding in aanmerking? Of is er een omstandigheid waar meer belang aan gehecht moet worden dan andere feiten en omstandigheden. Dat vergt veel inlevensvermogen van de advocaat om daar een oordeel over te geven. En rechters kunnen feiten en omstandigheden  verschillend beoordelen en daarom is het ook goed je het recht hebt in hoger beroep te gaan.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s