Schorsende werking hoger beroep

Als de advocaat hoger beroep instelt schorst dat niet zonder meer de uitspraak van de rechtbank. Dat is alleen het geval als de rechter de uitspraak niet uitvoerbaar bij voorraad heeft verklaard. Maar meestal staat dat wel (aan het slot) van de uitspraak van de rechtbank. Of dat het geval is staat aan het slot van de uitspraak van de rechtbank.

Gelijk betalen na uitspraak?
Gelijk betalen na uitspraak?

Als de uitspraak niet wordt geschorst door het beroep

Als het hoger beroep geen schorsing van de uitspraak oplevert dan kan de “winnaar” van de uitspraak van de rechtbank ten uitvoer leggen ofwel executeren. Dat is het geval als de rechtbank de uitspraak “uitvoerbaar bij voorraad” heeft gemaakt. Dat kan overigens al direct nadat de uitspraak door de rechtbank is gedaan. De deurwaarder zal de uitspraak dan bij de veroordeelde partij betekenen. Dat gebeurt met een exploot, een officieel stuk van de deurwaarder. In het exploot wordt een termijn genoemd waarbinnen de veroordeelde partij moet voldoen aan de veroordeling. Als binnen die termijn niet aan de uitspraak van de rechtbank wordt voldaan dan kan de deurwaarder beslag leggen op eigendommen van de veroordeelde partij.

Voorkomen van executie van de uitspraak

De veroordeelde partij kan voorstellen om voor de duur van het hoger beroep garantie of borg te stellen voor het bedrag van de veroordeling. Bijvoorbeeld een bankgarantie ter grootte van het bedrag van de veroordeling. Ook ander oplossingen zijn denkbaar om executie van het vonnis tijdens hoger beroep nog niet te laten plaatsvinden. Uw advocaat kan dat proberen te regelen met de advocaat van de wederpartij. Een andere mogelijkheid is dat de advocaat in kort geding schorsing van de uitspraak vraagt wegens bijzondere omstandigheden (dat heet: een executiegeschil opwerpen). De kort geding rechter is zeer terughoudend in het schorsing van een uitspraak die ten uitvoer gelegd kan worden.

Tenuitvoerlegging vonnis (executie) voor eigen risico

Als het vonnis toch ten uitvoer wordt gelegd dan gebeurd dat voor eigen risico van de “winnaar” van de uitspraak. Als de veroordeelde partij voldoet aan de uitspraak dan zal de uitspraak in hoger beroep afgewacht moeten worden. Als de uitspraak in hoger beroep door de appelrechter wordt teruggedraaid dan moet hetgeen is betaald of voldaan weer terug naar de partij die heeft betaald. Met rente. Eventuele beslaglegging tijdens het hoger beroep is dan ook onrechtmatig geweest. De daarmee veroorzaakte schade dient vergoed te worden.

Stel vrijblijvend je vraag over executie van een vonnis door de deurwaarder.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s